Доказано е, че ултравиолетовите В лъчи (UVB) увреждат ДНК на клетката

...
Доказано е, че ултравиолетовите В лъчи (UVB) увреждат ДНК на клетката
Коментари Харесай

Проф. Мария Балабанова: 20 минути на слънце стигат

Доказано е, че ултравиолетовите В лъчи (UVB) увреждат ДНК на клетката и предизвикват онкологични болести на кожата. Същите UVB  лъчи работят и върху клетъчната мембрана и подкрепят синтеза на витамин D3. Витамин D съществува в две форми – известни като витамин D3 и витамин D2. Пази от сърдечни болести, остеопороза, доста типове рак, депресии и бодърствуване, поддържа имунната система.

Витамин D3 се образува в кожата от холестерола, посредством химическа реакция, която е подвластна от UVB лъчите, и е доста по-мощен от D2 (80% от витамина, който се синтезира в кожата, е D3). Съхранява се като хранилище и колкото по-дълго човек е на слънце, толкоз повече се натрупва в кожата като ресурс за зимата, изяснява проф. Мария Балабанова, д.м. от Клиниката по кожни и венерически заболявания към УМБАЛ „ Александровска “.

D3 би трябвало да се приема като добавка от хора, които не се излагат на слънце, за лекуване на остеопороза и омекване на костите при по-възрастните. Важен е за абсорбция на калция и фосфатите от червата, за превоза на минералните соли и за калцификацията на костите. Витаминът се трансформира в калцитриол, който е с противораково деяние.

Понеже D3 се синтезира от организма,

той се отнася към хормоните


а не към витамините. Недостигът му се свързва с чревни болести и изключително с заболяването на Крон. Също и с проблеми с черния дроб, които намаляват равнището на витамина.

D3 нормално е в дефицит при хора с проблем с паращитовидните жлези. Тогава понижават и  фосфатите в кръвта. Веганите и вегетарианците да ревизират равнищата на витамин D, тъй като той се набира от риба, жълтък, телешки черен дроб. Над 50 години и при остеопороза би трябвало да се одобряват по 800-1000 единици на ден в композиция с калций – след консултация с доктор. Ако човек има проблеми с паращитовидните жлези, дозата се дефинира от доктор. Кърмачки не трябва да одобряват витамин D3, защото той минава през млякото у бебето. Витамин D

като добавка може да е отровен

по-точно витамин D2, в случай че се приема в огромна доза и без наставление от доктор. Синтезира се в растенията и гъбите. Има го в прясно изцедени сокове,  мляко, зърнени храни. Регулира обмена на фосфора и калция в организма, подкрепя всмукването им в червата и отлагането им в възходящите кости.

В по-тъмната кожата се синтезира по-малко витамин D3. Причината е, че хормонът меланин в нея е повече и отразява слънчевите лъчи. Тези хората би трябвало да одобряват в допълнение D3. При по-светлите по-кратко излагане на слънце обезпечава синтез на повече D3. Дермтолозите поучават хората да не се излагат на слънце сред 11 и 15 часа – тогава е по-тежко увреждането на ДНК на клетките. „ Точно тогава обаче се създава най-вече витамин D3 в кожата – акцентира проф. Балабанова. – Тоест, едни и същи лъчи вредят на кожата и в това време подтикват синтеза на витамин D3. Оттук идва и въпросът

кое е добре да се прави


– дали да се смъква фотозащитният крем на обед. Има информация, че е добре на обед да се в профил фотозащитата за половин час, с цел да се синтезира слънчевият витамин. Някои експерти оспорват  този факт и настояват, че вредата от слънцето по обяд е потвърдена. “

Синтезът на витамин D3 зависи с изключение на от кожния пигмент, и от тежестта – става известно, че закръглените хора синтезират повече от витамина. Той е мастноразтворим и мазнината в кожата го задържа повече. При по-мургавите и слаби хора формираният витамин е по-малко.

Хората със светла кожа, очи и коса (I и II тип) не могат да създадат загар, меланоцитите в клетките не могат да образуват пигмент и напряко изгарят, което е риск. Кожата се зачервява – това е знак за повредена ДНК. Българите сме най-вече с кожа от III вид и сме по-защитени, образуваме пигмент. Хората от I и II вид би трябвало да прекарват по-дълго на слънце, с цел да синтезират задоволително витамин D3, като се пазят да не изгорят. Рискът от разнообразни кожни формирания при тях е по-голям. Налага се да преценяват дали да употребяват сериозна фотозащита и да одобряват витамин D3 като добавка или да го синтезират от слънцето, с риск да увредят кожата си.

Зачервяване на кожата с неприятно усещане е сигнал за начало на увреждането й.

Появата на мехур е рискова


Ако се повтори няколко пъти и на това място има към този момент формирана бенка, рискът се усилва няколко пъти. Не всички бенки се израждат в рак – зависи от генетичната предразположеност. Има такива, които, колкото и да изгаря човек, няма да се трансфорат в рак.

Спори се дали фотозащитният крем стопира слънчевите лъчи и не разрешава синтеза на витамин D3 в кожата. Напоследък това се отхвърля гневно и се твърди, че макар фотозащитата, витаминът се образува и няма съображение човек да се лишава от защитната козметика. Смята се, че на обед е задоволително човек да прекара 20 минути на мощното слънце като единствено част от тялото е навън и това обезпечава задоволително витамин D3. Не е належащо даже да е без дрехи.

Смята се, че в случай че фотозащитната козметика е с фактор 15, обезпечава 94% отбрана, фактор 30 – 97%, 50 фактор – 98%. Т.е. и козметика със слънцезащитен фактор 15 е задоволителна, разликата е единствено 4%. Козметика с фактор 50 се предлага при кожно заболяване, породено от слънце – слънчеви уртикарии, алергични реакции, автоимунни болести, козметични проблеми, при които е зачервено лицето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР